myter om endometrios

Mars är internationella endometriosmånaden och här i Finland firas endometriosveckan nästa vecka, den 14-20.3 (här hittas Endometrioosiyhdistys program för veckan om ni är intresserade). Jag har tidigare skrivit några inlägg om sjukdomen i sig (här och här) och tänkte därför i dag ta hål på några endometrios-relaterade myter och påståenden.

Endometrios ger bara besvär i samband med mens.

Vissa har besvär av sin endometrios ”bara” när de har mens, andra också i samband med ägglossning och många har tyvärr kroniska smärtor och problem på grund av sjukdomen. Det finns också dem som inte besväras alls av sin endometrios. När det gäller olika besvär finns det förutom den traditionella mag/rygg-smärtan också andra symptom som hör till sjukdomen, men inte nödvändigtvis uppkommer i samband med (eller enbart i samband med) mens. Hit hör bland annat trötthet, smärtor när en kissar eller bajsar, diarré och/eller förstoppning och samlagssmärtor.

Tonåringar kan inte ha endometrios.

Eftersom endometrios har en tendens att bli värre med tiden om den inte behandlas tror många att unga livmoderbärare som nyligen fått sin första mens inte kan ha några besvär av sjukdomen. Det är dock så att en stor del av de med endometrios har haft problem sedan tonåren och vissa redan från sin allra första menstruation.

Endometrios leder alltid till infertilitet.

Största delen av dem med endometrios får de barn de önskar, men många av dessa kan ha svårigheter att på egen hand bli gravida och därför behöva hjälp exempelvis i form av provrörsbefruktning.

Endometrios botas av graviditet.

Tvärtemot vad många läkare antyder blir en inte botad från endometrios genom en graviditet. Symptomen blir för många lindrigare under graviditeten och kanske en tid efter den, eftersom en då inte har mens och endometriosen inte får nytt färskt blod att leva rövare av. Dock är endometriosen så lömsk att cystorna och härdarna kan skapa sig helt egen blodtillförsel, vilket innebär att sjukdomen kan fortsätta leva och frodas trots att en inte menstruerar. En graviditet är alltså ingen garanti för att endometriossymptomen lindras, och den botar definitivt inte sjukdomen.

Endometrios försvinner efter klimakteriet.

Av samma orsak som endometriosen kan bli lugnare vid en graviditet lindras den också för många efter klimakteriet. Dock finns det inte heller här någon garanti för att det blir så. En slumrande endometrios kan dessutom vid östrogenbehandling mot klimakteriebesvär ta ny fart eftersom den stimuleras av just östrogen.

Endometrios drabbar bara kvinnor.

Endometrios är en sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan finns på andra ställen i kroppen än bara i livmodern. Eftersom de flesta med livmoder är kvinnor betraktas endometrios som en kvinnosjukdom, men det är bra att komma ihåg att också transmän kan vara drabbade av sjukdomen. (För övrigt har det också funnits fall där endometrioshärdar hittats hos cis-män.)

2 kommentarer på “myter om endometrios

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.