endometrios är inte vanlig mensvärk

Hej på er. Vi ska prata om endometrios idag igen.

Endometrios är inte ”bara lite mensvärk”. Endometrios och mensvärk (dysmenorré) är inte synonymer. Endometrios kan ofta ge som symptom väldigt svår mensvärk, men mensvärk i sig är inte detsamma som endometrios. När vi nu har det utrett, kan vi då komma överens om att sluta jämställa sjukdomen endometrios med mensvärk, för det handlar om två helt olika saker.

Mensvärk utan någon bakomliggande orsak (primär dysmenorré) beror på sammandragningar i livmodern och drabbar ungefär varannan ung kvinna i någon mån, det brukar dock avta efter en graviditet eller när kvinnan är i 30-års åldern. Det behandlas oftast med motion, värmedyna, receptfria läkemedel, p-piller eller med starkare receptbelagda läkemedel.

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar ungefär en tiondel av alla kvinnor i fertil ålder. Sjukdomen innebär att rester av livmoderslemhinnan vandrar bakåt ut i bukhålan till exempelvis äggstockar och där bildar endometrioshärdar, vilka blöder i samband med mens och orsakar en inflammation. Vissa som är drabbade av endometrios har inga besvär av sjukdomen, men de flesta har symptom i olika hög grad. Till symptomen hör bland annat kraftig mensvärk (sekundär dysmenorré), långa eller rikliga blödningar, smärta vid penetrerande samlag, smärta i samband med avföring eller urinering, tarmbesvär, kronisk trötthet, illamående, diffusa buksmärtor, smärtor ut i benen eller korsryggen samt svårigheter att bli gravid.

Behandling av endometrios riktar in sig på att lindra besvären och förhindra att det kommer nya härdar. Detta görs genom hormonbehandlingar där man strävar efter att sänka östrogennivåerna (med till exempel p-piller, gulkroppshormon eller GnRH-agonister, som sätter ens kropp i ett så kallat falskt klimakterium), operation via titthål eller snitt för att ta bort synliga endometrioshärdar, samt behandling med smärtlindrande mediciner (ofta NSAID-preparat, innehållande till exempel ibuprofen eller naproxen).

Sjukdomen endometrios är något helt annat än vanlig mensvärk (även om den senare också kan vara besvärlig), så snälla sätt inte likhetstecken mellan dem, det förringar all den smärta och de problem kvinnor med endometrios genomlider.

6 reaktioner till “endometrios är inte vanlig mensvärk

  1. Vilket fantastiskt inlägg! Jag har själv blivit opererad för endometrios och haft de flesta av besvären du räknade upp. Fick bland annat höra att jag inte skulle kunna få barn. Men efter operation och hormonbehandling har jag idag två underbara små flickor.
    Endometrios är alltför undanskymt och kvinnor tas inte på allvar. Och detta är ett väldigt stort problem för många kvinnor!

    1. tack! jag är ledsen för din skull att du tvingas leva med sjukdomen, men glad att du trots omständigheterna kunnat få barn! :) det är skrämmande hur lite många läkare vet om sjukdomen och hur mycket besvär majoriteten av kvinnor med endometrios måste gå genom för att ens kunna få en diagnos. vi behöver mer synlighet och förståelse för sjukdomen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.