har du koll på endometrios?

Som en avslutning på endometriosveckan och -månaden vill jag uppmana alla att lära sig om sjukdomen endometrios.

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar en av tio personer födda med livmoder. Orsakerna till sjukdomen är inte helt klara, men vid sjukdomen finns livmoderslemhinna, eller celler som påminner om den, utanför livmodern. Dessa celler fastnar på olika ställen i kroppen, ofta i bukhålan, på till exempel äggstockar, tarmar och urinblåsa, men i vissa fall också i helt andra delar av kroppen, som lungorna. Där slemhinnan fastnar bildas så kallade endometrioshärdar eller cystor, vilka vid mens blöder och skapar en inflammation.

De flesta som lider av endometrios har symptom i större eller mindre grad, men en del är också symptomfria. Det vanligaste symptomet är smärta, framförallt i samband med mens, men den kan också förekomma vid ägglossning, omslutande sex eller när en tömmer tarmen. Smärtan kan även bli kronisk och vara närvarande mer eller mindre hela tiden. Andra vanliga symptom är exempelvis tarmbesvär som påminner om IBS (exempelvis diarré och gaser), trötthet (så kallad fatique) och svårigheter att bli gravid. Endometrios kan också, som många andra smärttillstånd, ge psykiska symptom som exempelvis depression.

Endometrios är kronisk och det finns alltså inget bot, utan endast olika sätt att lindra symptomen och försöka förhindra att sjukdomen förvärras. Detta görs huvudsakligen i form av hormonbehandling och smärtstillande mediciner, men även kirurgi kan bli aktuellt (dock inte i första hand). Målet med en hormonbehandling är att minska eller helt pausa mensen och detta görs med hjälp av p-piller, gestagener (gulkroppshormon exempelvis i form av tabletter eller hormonspiral) eller GnRH-analoger (vilka i praktiken försätter kroppen i ett falsk klimakterium). Utan hormonbehandling växer och sprider sig endometriosen, vilket ökar risken för komplikationer och kronisk smärta. Den smärtlindrande behandlingen är i första hand paracetamol och olika typer av antiinflammatoriska läkemedel, så kallade NSAID-preparat, men vid behov även starkare läkemedel som opiater. En del personer med endometrios kan också få lindring av exempelvis akupunktur, yoga eller kostförändringar.

Här hittar du mer information om sjukdomen*: 

Om du själv är drabbad av sjukdomen och känner att du är i behov av stöd finns bland annat olika kamratstöd-grupper på Facebook, exempelvis Öppen grupp Endometriosföreningen Sverige eller slutna grupper som EndometriosEndometriosforum Sverige (den här gruppen är uttalat transinkluderande) och den finska gruppen Endometrioosittaret.

*De flesta av tipsen är tyvärr väldigt cis-normativa.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.