boktips för den unga feministen eller soon-to-be-feministen

Jag jobbade på bibliotek under sommaren och överväldigades av det enorma utbudet intressanta böcker som bara ramlade över mig (inte bokstavligen). Bland annat släpade jag hem en del facklitteratur från barn- och ungdomsavdelningen och tänkte nu dela med mig av en serie boktips för den unga feministen eller den som balanserar där på gränsen och inte riktigt bestämt sig för om hen är feminist eller inte.

Först ut är Feminism pågår (2016) av Sassa Buregren och Elin Lindell. Det här är en kort och lättsmält bok som ger en introduktion till vad feminism egentligen innebär. Den riktar sig till personer i 9-13 års åldern, men kan självklart också läsas av personer i andra åldrar.

Boken tar bland annat upp feminismens historia, viktiga feminister och kvinnor genom tiden, olika typer av feminism, kön, kropp, våld, arbetslivet och feminism inom kultur och språk. Dessutom innehåller den några korta berättelser där unga feminister (i åldern 12-13 år) berättar om egna erfarenheter relaterade till jämlikhet.

Några minus med boken var att den gick ganska ytligt genom de olika frågeställningarna och det kändes som att vissa saker skulle varit bra att utveckla en aning. Det skulle också varit bra med en ordlista med förklaringar på svårare ord som kan vara obekanta för läsaren (som exempelvis patriarkat och interkönad). Utöver det var boken väldigt vit och tog egentligen inte alls upp rasaspekter, inte heller problematiserades tvåkönsnormen (förutom ett snabbt nämnande av interkönade), utan det behandlades mer som ett faktum att flickor har snippa och pojkar snopp. Dock måste en hålla i bakhuvudet att boken riktar sig till en ganska ung publik som kanske inte ens hört om feminism tidigare och då kan det vara lite overkill att ta upp alla diskussioner under feminismens stora paraply.

Trots minusen gillade jag ändå boken och tror att den kan fungera riktigt bra för att introducera ett barn/snart tonåring till feminism. Den presenterar grundtanken och gör det på ett enkelt och (rätt så) tydligt sätt. Boken innehåller också illustrationer och har överlag en luftig layout och lätt språk, vilket gör den till en ganska trevlig läsupplevelse.

Boken får 3,5 kvinnosymboler av 5.

4 reaktioner till “boktips för den unga feministen eller soon-to-be-feministen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.