låt bli studiestödet!

Studiestödet är återigen i farozonen. I tisdags röstade riksdagen för regeringens senaste förslag på åtstramningar av stödet och i morgon är det dags för den andra genomgången av förslaget. I korthet går förslaget ut på att begränsa möjligheten att få studiestöd till endast en högskoleexamen per nivå, oberoende om en lyft studiestöd för den första eller inte.

Riskerna med den här åtstramningen är många och jag tvivlar starkt på att det i slutändan faktiskt kommer att leda till att Finland sparar pengar, snarare tvärtom. Om förslaget går igenom är risken stor att fler studeranden inte slutför sina utbildningar utan hoppar av mitt i (eller till och med strax innan examen) för att istället börja studera någonting de hellre vill eller något inom ett område där chansen till jobb är större. Det blir för många ekonomiskt omöjligt att efter en avlagd examen skola om sig (på grund av till exempel brist på jobb inom området) och dessa människor kan istället hamna att vara arbetslösa i långa perioder. De studeranden som ändå väljer att ta en till examen måste troligen jobba vid sidan av studierna för att få ekonomin att gå runt, vilket i sin tur förlänger deras studietid med både ett och två och tre år. Dessutom är risken stor att ungdomar efter avlagd examen på andra stadiet helt enkelt inte alls vågar söka in till någon högskoleutbildning på grund av rädsla för att välja fel och sedan få ångra det resten av livet.

I mina öron låter det här allt annat än genomtänkt och jag hoppas riksdagsledamöterna inser det innan morgondagen.

PS. Här hittar ni en lista på hur olika riksdagsledamöter röstat, här finns en namninsamling att skriva under om man motsätter sig lagförslaget och här är Facebook-evenemanget för morgondagens demonstration i Helsingfors.

3 reaktioner till “låt bli studiestödet!

  1. Håller med! Nog tror jag att t.ex. abiturienterna småningom kommer välja en utbildning, för inte kan man ju riktigt göra nåt med bara studentexamen – DOCK tror jag att många flera kommer välja ett mellanår (eller kanske 2) istället för att gå direkt till högskolestudierna, så att de får fundera riktigt nogrannt över vilken utbildning de ska söka till, eftersom de kommer vara rädda för att ta förhastade beslut..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.