julkalender – lucka 15

Vad är okej att skämta om enligt dig och var tror du i allmänhet att gränsen går för vad som är okej att skämta om ? Ska man behöva ta i beaktande att det finns en viss sannolikhet att någon kan ta illa upp ? Är det inte lättare att vara en genuin person och bete sig likadant med alla och så ber man om ursäkt om någon tar illa upp ?

Jag tycker i regel inte att det är okej att skämta om marginaliserade och utsatta grupper man själv inte tillhör, till exempel att som heterosexuell dra bögskämt eller att som person utan funktionsnedsättning skämta om rullstolsburna eller personer med CP-skada. Jag tycker inte heller det är helt ok att skoja om grova våldsbrott eller dylikt, typ skämt om pedofili, våldtäkt eller misshandel. Dock är det nog ändå så att huruvida ett skämt är okej eller inte beror väldigt mycket på kontext, ton och vilket sätt man skämtar på, allt är inte svartvitt.

Jag tycker också att gränsen för vad som är okej att skämta om beror väldigt mycket på vem man skämtar med, ifall det är personer man känner eller om det handlar om främlingar. Befinner man sig i ett sällskap där alla känner varandra bra, vet varandras värderingar och så vidare, då tror jag också att det är mer okej att skämta om ”förbjudna” ämnen. Befinner man sig å andra sidan i en grupp med helt eller halvt okända personer anser jag nog att man bör vara lite försiktig med vad man skämtar om, för att inte trampa någon ordentligt på tårna.

Var gränsen i allmänhet går vågar jag dock inte uttala mig om, hurdana skämt som är okej varierar så otroligt mycket från person till person.

Så, borde man ta i beaktande att någon kan ta illa upp av ens skämt? Jag tycker absolut att man ska ta i beaktande att någon kan bli illa berörd och börja må dåligt av det man skojar om, istället för att bara skämta på och kanske trampa någon rejält på tårna. Det är kanske lättare för en själv att bete sig likadant mot alla och sedan be om ursäkt ifall någon tar illa upp, men måste man alltid ta den lättaste vägen till och med om det skadar andra?

Ta som exempel skämt som rör ämnet våldtäkt. För en person som tidigare i livet blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp kan dylika skämt vara riktiga triggers, vilka kan leda till allt från obehagskänslor till ordentliga ångestattacker. Väger då faktiskt ens egen ”rätt” att få skämta om vad man vill tyngre än en annan persons psykiska välmående?

Det är såklart omöjligt att veta vad olika personer tar illa upp av och hurdana skämt som får en viss person att må dåligt. Dock tycker jag att man kanske kan tänka över en eller två gånger om det skämt man tänker dra innehåller sådana faktorer som lätt kan göra att någon tar illa upp (till exempel skämt om våld, mörkhyade, HBTQ-personer eller människor med funktionsnedsättningar) och isåfall kanske skippa det helt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s