julkalender – lucka 7

Åsikter , orsaker och tankar om varför vi oftast ser män som hjälten och huvudkaraktär i filmer medan kvinnor antingen behöver hjälp eller är hjältens sidekick? Vad krävs för att vi ska få fler flimer med starka kvinnliga karaktärer?

Enligt hur frågan är ställd gissar jag att den kanske syftar mer på filmer inom typ action-genren än romantiska komedier, så jag håller mig mot det hållet i mitt svar.

Vi lever i ett samhälle där mannen fortfarande är norm. Underhållning där majoriteten av karaktärerna är kvinnliga kodas som underhållning för kvinnor, eftersom en man inte kan förväntas kunna identifiera sig med en kvinnlig karaktär. Underhållning där majoriteten av karaktärerna är män å andra sidan, gör inte i sig att underhållningen kodas som manlig, eftersom kvinnor förväntas kunna identifiera sig med också manliga karaktärer (det råder en uppfattning om det kvinnliga som lite sämre än det manliga, att som man ta del av det generellt kvinnliga blir med andra ord att gå ett steg neråt i hierarkin, medan det motsatta för en kvinna blir ett steg uppåt).

I action-inriktade filmer besitter hjälten ofta egenskaper i stil med stark, modig och våghalsig, vilket alla är generellt manligt kodade. I vårt samhälle har vi en tanke om mannen som den aktiva, den som handlar, medan kvinnan är den mer passiva. Utöver det här lever det fortfarande kvar en uppfattning om mannen som kvinnans beskyddare (även om den mer och mer som tur håller på att luckras upp). Mannen är den starka, den stadiga klippan kvinnan kan luta sig mot när det blåser upp till storm, för att använda en riktig klyscha. Med de här uppfattningarna om kön i åtanke är det föga förvånande att det oftast är mannen som innehar hjälterollen, medan kvinnan antingen hänger efter, lite i bakgrunden, eller är helt hjälplös och behöver räddas.

Jag önskar att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att se betydligt fler filmer med starka kvinnliga huvudkaraktärer, också inom action-genren. För att det ska bli verklighet tror jag att vi dels behöver komma ifrån de stereotypa uppfattningarna om kön och dels behöver se mer kvinnor styra och ställa i filmbranschen. Men jag tror vi är på väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s