homo- och heterosexuella och den könsneutrala äktenskapslagen

Jag vill inte vara en party pooper och sprida skugga över glädjen efter riksdagens beslut i fredags, men en grej bara…

När vi nu ändå diskuterar jämlikhet och en könsneutral äktenskapslag som inte skulle diskriminera någon på grund av sexualitet, kunde vi väl komma överens om att undvika termerna ”homosexuella” och ”heterosexuella” i just det här sammanhanget (as in t.ex.: ”homosexuella borde få gifta sig på samma villkor som heterosexuella”). Att göra den här indelningen blir nämligen återigen ett osynliggörande av andra sexuella läggningar (till exempel bi- och pansexualitet) som de facto också berörs av en lagändring. Alla som är i ett förhållande med någon av samma kön är ju faktiskt inte homosexuella och alla som är tillsammans med någon av annat kön är inte heterosexuella. Så använd hellre termerna samkönade och olikkönade par, istället för att stämpla på någon en identitet hen kanske inte alls känner sig bekväm med. Tack.

Annonser

2 reaktioner till “homo- och heterosexuella och den könsneutrala äktenskapslagen

  1. Som jag också skrev i min blogg så tycker jag att man borde helt enkelt avdramatisera sexuella likheter och olikheter. Och skippa allt som kallas norm.
    Det som är viktigast nu är att kärlek är för alla och att alla har samma rättigheter, oberoende kön, färg och sexualitet och allt annat.. :) Än är vi inte där, men på god väg. :)

    1. håller med om att det klart vore det bästa! men tror samtidigt inte att det är möjligt att komma från att det finns en norm, oberoende hur avdramatiserat det icke-normativa blir. och om det är möjligt, så tror jag att medvetenhet om normen är ett viktigt verktyg för att komma just dit. men jag hoppas så mycket att vi någon gång kommer till den punkt där kön, sexualitet, religion, etnicitet och liknande inte längre spelar någon roll, där människor behandlas som individer och får vara den de är utan att en viss faktor av allt som utgör ens person styr hur en blir behandlad eller vilka möjligheter en har i samhället! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s