fight the fabo power

Har ni hört om det riktigt nystartade initiativet Faboless?

fightthefabopower

Kampanjen ifråga handlar om att uppmärksamma att vita medelålders män generellt sett sitter på ganska stor del av makten och också har störst möjligheter att påverka vårt samhälle. Jag tycker Karin Palméns kommentar i Svenska Yles artikel om Faboless är ganska talande om varför det här är problematiskt: ”Så länge medelålders män är normen i ett samhälle gör de väldigt många beslut utgående från sig själv som mall och då blir alla andra avvikande”. Och det är ju just det, att ju större mångfald vi har bland dem som sitter på maktpositioner, desto fler olika grupper av människor tas troligen i beaktande när beslut görs och på sikt borde det i sin tur leda till ett mer jämlikt samhälle för alla.

Med Faboless-kampanjen vill grundarna också att farbröderna själva ska se över sina möjliga privilegier och ta ett steg tillbaka för att ge plats åt någon annan ibland. Det här är något jag tror är viktigt att vi alla tar oss en funderare över emellanåt, inte enbart de vita medelålders männen. Att göra en privilegiecheck och vara medveten om de faktorer som gör en själv privilegad i jämförelse med någon annan är bara hälsosamt och kan de facto vara en riktig ögonöppnare.

Annonser

2 reaktioner till “fight the fabo power

  1. Jag klickade på svenska yle-länken och bara väntade på en massa ”Varför är det okej att prata en massa skit om män?/om man hade skrivit så om kvinnor hade det blivit ramaskri”-kommentarer. Och jo.
    Det ironiska är ju att det verkar bli ramaskri varenda gång det skrivs kritik mot all skit som gruppen män gör i samhället, medan kritik mot sånt som kvinnor utsätts för ofta anses vara onödigt tjafs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.