om att få säga nej (till en dans)

I slutet av lågstadiet fick vi lära oss några av de vanligaste pardanserna under några gymnastiklektioner. Vi fick också upprepade gånger höra att man inte fick säga nej om någon bjöd upp en till en dans. Jag förstår varför de sa så åt oss, men jag undrar ändå hur bra det är att lära barnen att de inte får säga nej. För om det inte är okej att svara nekande när någon vill dansa med en, hur ska man egentligen veta när det är okej att säga nej?

4 reaktioner till “om att få säga nej (till en dans)

 1. Bra point som e värd att hålla i minnet för de som jobbar med barn. Yngre barn har oftast svårt att generalisera en situation till en annan (även om de liknar), men ändå finns det en risk för att det blir otydligt när det under en situation finns vissa regler som inte gäller i en annan.

  Ett annat stort problem med just dans och med lära ut att inte får tacka nej, kan uppstå ifall man under dansens gång upplever att ens danspartner kommer för nära ens intima zon och det blir obehagligt. Hur ska man då kunna veta om det är okej att börja dra sig ur om man inte får säga nej till en dans?!

  1. det är också en bra point!
   började också tänka på det här med att det nästan alltid är så att tjejerna dansar med killarna, och att man håller hårt på att det ska vara så och att killarna för (enda undantaget är när det finns för få av något kön, så det inte blir jämnt). kan man inte bara få dansa med någon det känns bekvämt att dansa med? kan inte alla lära sig att både föra och följa? måste man hålla så hårt på könsrollerna?

   1. Ja exakt! Dansa ska vara kul och könsrollerna kan hur bra som helst slumpas för att åstadkomma detta! Dessutom skulle det vara bra om alla lärde sig föra och följa, om inte annat så för att förstå dansen bättre! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s