läcker menskoppen?

Den kanske vanligaste funderingen gällande menskoppar verkar handla om huruvida de faktiskt håller tätt. Svaret är ja, de håller tätt tack vare det vakuum som bildas när man lägger in och vecklar ut den. En vän jämförde den med en sugkopp man lägger på väggen. När den sitter där den sitter slipper ingenting varken ut eller in, och den är också svår att rubba utan att släppa ut suget.

Det finns dock några olika saker som kan göra att koppen inte håller helt tätt:

1. Den har inte vecklats ut och bildat ett vakuum, så att blodet slipper att rinna förbi. När man lägger in koppen kan det vara bra att vrida den lite för att den ska kunna vecka ut sig ordentligt. Man vet att man fått ett vakuum när koppen är rund till formen och inte går att dra neråt (det gör lite ont att försöka).

2. Koppen sitter på fel ställe (antagligen för högt upp), har därför inte bildat ett vakuum och rör lite på sig så att blodet slipper förbi. Det här åtgärdar man genom att försöka lägga koppen lite längre ner (för att göra det kan man behöva klippa bort den extra piggen, om man inte redan gjort det, eftersom den annars kan skava och göra ont).

3. Hålen är igentäppta. Det finns små lufthål i övre kanten av koppen, vilka gör att vakuumet kan bildas. Är hålen igentäppta kan det hända att ett ordentligt vakuum inte skapas och blodet därför slipper förbi koppen. När man tömmer koppen ska man se till att hålen är öppna.

4. Koppen är överfull och måste tömmas.

5. Den läcker egentligen inte utan det blod som kommer ut är faktiskt sådant som har lämnat nedanför koppen, just innanför öppningen till fittan, när man har haft ut och tömt den. Med ett rent finger kan man kolla så att inget blod lämnat efter (just innanför öppningen).

Det lönar sig att lära sig ordentligt hur koppen fungerar innan man börjar ha den inne längre perioder. Det är bra att i början tömma den ganska ofta så att man dels får in tekniken och dels lär sig hur mycket man blöder och när det är lagom att tömma den. Lycka till!

Annonser

3 reaktioner till “läcker menskoppen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s