avsaknaden av bisexualitet

För en tid sedan skrev jag om Halberstams bok ”Gaga feminism : sex, gender, and the end of normal” och här kommer nu lite kritik av boken. Halberstam säger sig önska att vi kommer på nya sätt att se på kön, sexualitet, intimitet, familj och så vidare. Han vill öppna upp normerna om bland annat kön och sexualitet, för att ge plats åt något helt nytt. Boken har otroligt många bra poänger och jag kan både förstå och hålla med om det mesta.

Något jag däremot inte är nöjd med är hur han aldrig erkänner bisexualitet (eller överhuvudtaget en sexuell identitet som rör sig någonstans mellan kategorierna hetero och homo). Trots sin önskan om att öppna upp och hitta nya sätt att se kön och sexualitet är han förvånansvärt låst i en väldigt svartvit syn på just sexualitet. Bland annat skriver han om straighta kvinnor som blivit tillsammans med andra kvinnor och sedan gått tillbaka från sin lesbiska fas till att vara straighta igen.

Att tänka på det här sättet, att en person antingen är gay eller straight beroende på vilket kön hens partner för tillfället har och att läggningen ändrar när könet på partnern gör det, är förvånansvärt vanligt. Det här osynliggör helt läggningar som bi- och pansexualitet, och antyder istället att det bara finns två olika – hetero och homo – och att man antingen är det ena eller det andra, varken mer eller mindre.

Det här tankesättet är något som verkligen späder på fördomar och ovetande om bisexualitet, och gör det betydligt mer problematiskt för bisexuella att både ta och få sin läggningen tagen på allvar. Och det är för mig helt obegripligt hur en genusforskare som Halberstam helt ignorerar att erkänna alla de människor som känner dragning till fler än ett kön åt gången och inte en dag identifierar sig som homo och en annan som hetero, beroende på (sex)partnern de för tillfället råkar ha.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s