idag har jag burit mina kläder ut och in, har du?

whomadeyourclothes

Idag, den 24 april, uppmärksammas Fashion Revolution Day, där konsumenter uppmanas bära sina kläder ut och in och ifrågasätta vem som riktigt tillverkat kläderna. Det är en motreaktion till hur situationen ser ut för dem som tillverkar kläderna vi bär och hålls nu för första gången exakt ett år efter att fabriken Rana Plaza i Bangladesh rasade och dödade över 1000 personer, varav de flesta var textilarbetare.

Köper du mycket nya kläder kan det vara värt att skänka en tanke åt personerna som gjort dem. Det är bra att överväga om du faktiskt vill stöda en marknad som ser ut så som textilindustrin gör. Köper du ett linne för 4,95 euro vid någon av de billigare klädkedjorna har den (i de flesta fall en kvinna) som sytt linnet fått mellan 2,5 och 15 cent för sitt jobb. Hon har jobbat under hemskt dåliga arbetsförhållanden, antagligen arbetat mycket övertid och i slutändan kanske inte (troligen inte) ens tjänat tillräckligt för att leva på. Är du säker på att det är något du vill understöda?

Om inte, kan du till exempel välja att köpa största delen av dina kläder i andra hand, byta till dig eller helt enkelt inte skaffa mer kläder överhuvudtaget (om det inte är något du faktiskt behöver). Även om kläder köpta i andra hand också från början kommer från dylika tillverkningsförhållande är de redan konsumerade och kasserade av sin tidigare ägare, så genom att ta över kläderna ger man dem bara ett längre liv. För det som är ännu värre än att köpa kläder tillverkade under slavlika förhållanden, är att inte alls låta dem komma till användning och på så sätt göra tillverkarens lidande helt jävla meningslöst.

Annonser

En reaktion till “idag har jag burit mina kläder ut och in, har du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.