konsumtionen

Jag är så trött på att bombaderas av andra människors köpmani i sociala medier. Facebook, instagram och bloggar fylls av bilder på den ena efter den andra mer eller mindre onödiga pryl folk köpt och jag blir bara så matt.

Att hela tiden visa upp och skryta med sina inköp bidrar till en ökad konsumtionshets. Och de konsumtionsvanor vi har idag är långt ifrån hållbara. Att köpa nytt, nytt, nytt, använda det någon enstaka gång (om ens det) och sedan låta det falla i glömska, alternativt skräpkorgen, är allt annat än bra för miljön. Knappast så positivt för ens plånbok heller.

Ett bra steg på vägen är att dra ner på sin konsumtion av nya kläder och prylar, och istället försöka handla det mesta begagnat. Genom att konsumera något som redan blivit konsumerat och dissat gör man inga nya avtryck på miljön. Dessutom är det ju otroligt mycket mer ekonomiskt hållbart för en själv. Second hand butiker, loppisar, köp- och säljgrupper på Facebook, bytestorg och gratislådor blir mer och mer vanliga hela tiden, så använd dem!

Och släng inget som ännu är i användbart skick. Ge bort det om du inte orkar sälja.

4 reaktioner till “konsumtionen

  1. Hej igen.
    ibland känns det som folk konsumerar för att förverkliga sig själv, för att hitta sig själv, för att trösta sig själv, för att imponera, för att hitta meningen med livet. Konsumtion tycks vara svaret på alla frågor.
    Själv tycker jag om vackra saker men blir helt matt ibland av allt prat om prylar.

    1. hej på dig, det var en tid sedan! jag håller helt med dig. kläder och prylar marknadsförs ju ofta som svaret på alla våra frågor, typ ”köp det här så blir du lycklig!”, vilket ju förstås är en helt fiffig affärsidé men mindre fiffigt sådär på andra plan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s