om äktenskap

Jag har lagt märke till två vanliga missuppfattningar folk har gällande äktenskap och tänkte reda ut det en gång för alla.

Först och främst har kyrkan inte patent på äktenskapet som många verkar tro. En kvinna och en man kan ingå äktenskap antingen kyrkligt eller borgerligt (det senare gäller om parterna inte hör till kyrkan). Oberoende vilket de väljer är den juridiska innebörden av äktenskapet densamma, enda skillnaden är att man vid en kyrklig vigsel får Guds välsignelse.

Missuppfattning nummer två gäller Tahdon- kampanjen och ”varför homosexuella par ens skulle vilja gifta sig i kyrkan, när Bibeln och Gud fördömer homosexualitet”. Lyssna nu noga. Tahdon- kampanjen handlar inte om att samkönade par ska få gifta sig i kyrkan, utan att de ska få gifta sig överhuvudtaget. I dagsläget får två personer av samma kön endast ingå registrerat partnerskap, vilket skiljer sig från äktenskapet på två punkter: 1. Rätten att ta samma efternamn. 2. Rätten att adoptera externt (ett utomstående barn som ens partner inte är förälder till). Om lagen ändrades så som Tahdon föreslagit skulle samkönade par få rätten att gifta sig borgerligt. Kyrkan skulle sedan i sin tur själv få avgöra om de viger samkönade par eller inte.

Frågor på det?

Annonser

10 reaktioner till “om äktenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.