den dolda homofobin

Eftersom det idag är internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi (IDAHOBIT) passar det bra att ta upp ämnet smyg- homofobi. Ni vet de där kommentarerna som nästan passerar som okej, men ger en obehaglig känsla i magen utan att man riktigt kan sätta fingret på varför.

I dagens Finland håller majoriteten med om att homofobi inte är okej. Tydligt homofobiska åsikter och kommentarer får genast mothugg och accepteras inte. Detta betyder dock inte att samhället är fritt från homofobi, inte alls. Homofobin lever och frodas, och även om de grövsta funderingarna kanske förblir outtalade förekommer det gott om kommentarer och åsikter som på ett mindre uppenbart sätt uttrycker och reproducerar homofobi.

Först ut är när ord som homo eller bög används som skällsord, eller när man på andra sätt visar att homosexualitet skulle vara lite sämre än heterosexualitet. När kommentarer som ”fan vad gay” används i negativ mening förstärker det uppfattningen om homosexualitet som någonting dåligt, också om det sägs ”på skämt” med glimten i ögat. Det här är något jag själv tyvärr gör mig skyldig till då och då och varje gång vill jag bita tungan av mig.

gay

Att ta det som någonting negativt ifall någon tror att man är homosexuell trots att man inte är det, har också det homofobi- varning. Att bli tagen för en annan person ser de flesta bara som ett underhållande misstag, medan det att tas för homosexuell är närmast en förolämpning i mångas ögon. Det här skvallrar om tanken om homosexualitet som någonting dåligt, något man inte vill förknippas med.

Sist men inte minst är de där kommentarerna som är maskerade som någonting positivt, där inte ens den som uttalar dem alltid insett att hen faktiskt besitter en gnutta homofobi. De låter något i stil med ”jag accepterar homosexuella, man kan ju inte göra något åt vem de blir kär i”. Vid första anblicken är kommentarerna är positiva och uppmuntrande, men skrapar man på ytan kan man ana sig till att personen ifråga kanske inte är så bekväm med homosexualitet som hen försöker påvisa. Att man ”inte kan göra något åt” att man blir kär i personer av samma kan antyder att det är någonting som borde vara annorlunda, att det inte är något man skulle välja om man hade möjligheten, att det helt enkelt är det sämre av alternativ.

Det är viktigt att komma ihåg att alla dessa till synes oskyldiga kommentarer upprätthåller en syn på homosexualitet som något lite sämre och så länge den attityden finns kvar lever också homofobin vidare.

Annonser

En reaktion till “den dolda homofobin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.