att synliggöra ett problem som för många cis-personer verkar påhittat

Södra latin- gymnasiet i Stockholm blir i maj först i Sverige med att införa ett könsneutralt omklädningsrum för dem som av olika anledningar inte känner sig bekväma att byta om i de vanliga könsuppdelade omklädningsrummen. Mycket bra initiativ tycker jag, något som många inte verkar förstå eller hålla med om.

Blondinbella till exempel är nyfiken på det här, eftersom det för att använda hennes egna ord inte ”är så att man har två kön som en hermafrodit och får panik över vilket omklädningsrum man ska gå in i”. Det här är ingalunda en ovanlig tankegång för personer som inte är insatta i könsfrågor och det är (tyvärr) också helt förståeligt, för trans- och intersexualism är inget som direkt lyfts fram, varken i sexualundervisningen eller samhället i övrigt. Många är helt omedvetna om att det finns personer som inte överhuvudtaget känner sig hemma i sitt biologiska kön (transsexuella), personer som varken identifierar sig som man eller kvinna (intergenders) och personer som på grund av avvikelser i uppsättningen könskromosomer har ospecifikt eller dubbelt kön (intersexuella). De är en marginaliserad och nästan osynlig samhällsgrupp, men likväl existerar dessa personer och de behöver inte ännu en gång få uppkörda i sitt ansikte att ”döööh, man är antingen man eller kvinna!”.

Så nej, Blondinbella, och alla ni andra som stenhårt håller fast vid tvåkönstänket, man behöver faktiskt inte vara ett specifikt kön. Man kan vara båda och man kan vara inget. Och oberoende vilket, är initiativ som ett tredje, könsneutralt, omklädningrum en enda jävla big WIN.

4 reaktioner till “att synliggöra ett problem som för många cis-personer verkar påhittat

  1. Som en som studerat byggnadsdesign och arbetar lite ”inom branschen” måste jag påpeka att sånt här nog kommer att handla väldigt mycket om pengar. Ett tredje omklädningsrum kostar pengar, inte bara i planering utan även i driftskostnader som uppvärmning etc.

    Med tanke på att transsexuella utgör en ytterst liten del av befolkningen och att skolor bekostas med kommunala/statliga medel ser jag det därför inte som troligt att det här kommer att bli vanligt, i synnerhet inte på mindre orter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s