återigen om en könsneutral äktenskapslag

Medborgarinitiativet för en könsneutral äktenskapslag debatteras flitigt både i sociala medier och runt kaffebordet, och jag kan inte låta bli att läsa diskussionerna under olika artiklar som skrivs om ämnet. Nedan några kommentarer saxat från den här artikeln.

könsneutral2

Samkönade par har möjligheten att registrera sitt partnerskap, men detta är inte jämförbart med äktenskap eftersom man i ett registrerat partnerskap inte får adoptera externt och inte heller per automatik kan ta varandras efternamn. Att äktenskapet skulle vara ämnat för man och kvinna enligt någon ”naturbunden lag” är bara blaj, i grund och botten är det ett ekonomiskt och juridiskt förbund mellan två släkter (sedan har kyrkan kidnappat begreppet och gjort det till sitt, men det är en annan historia) och att det nu de facto var mellan man och kvinna på den tiden man torkade sin skit med löv betyder ju inte att vi idag måste leva efter samma regler. Poängteras bör också att medborgarinitiativet inte strävar efter att samkönade par ska kunna gifta sig kyrkligt, utan att de överhuvudtaget ska kunna gifta sig, sedan får kyrkan i sin tur ta ställning till huruvida de vill diskriminera eller inte…

könsneutral1

Huruvida många av dem som kräver en könsneutral äktenskapslag egentligen bara vill åt äktenskapet som institution låter jag vara osagt. Men att en stor del av de heterosexuella som stöder medborgarinitiativet kanske själva inte alls intresserade att gifta sig är åtminstone något de valt själva, inget som staten valt åt dem.

könsneutral3

Snälla stadibo, du får mig att gråta blod.

Och eftersom jag inte skulle kunnat säga det bättre själv låter jag signaturen gäst här under avsluta inlägget.

könsneutral4

Annonser

4 reaktioner till “återigen om en könsneutral äktenskapslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.