den ödesdigra väggmålningen

Läste för några dagar sedan ett intressant inlägg om den omdebatterade väggmålningen i Tunaskolan i Luleå. I inlägget (som jag nu tyvärr inte hittar) framfördes kritik mot att man kallar den sexistisk och bagatelliserande av sexuella trakasserier mot kvinnor.

Skribenten ifrågasatte hela uppfattningen om att det är en manlig figur som kikar på en kvinnlig. Hen kritiserade feministerna för att ha fallit i sin egen fälla när man bara rakt upp och ner antagit att personen i klänning är kvinna och den andra man, att det lika bra kunde vara en byxklädd kvinna som spionerar på en icke- stereotypt klädd man. Pointen i inlägget var med andra ord ifall feministerna nu gjort sig skyldiga till sexism och könsstereotypa antaganden.

Med tanke på att figurerna på väggmålningen är de internationellt kända toasymbolerna för män och kvinnor kan man kanske inte påstå att det är ett vidare förhastat antagande att tro att de också i det här fallet skulle symbolisera det kön de annars gör. Så för att svara på skribentens fråga anser jag knappast kritikerna av målningen gjort sig skyldiga till något större brott.

Men sist och slutligen spelar det faktiskt ingen som helst roll ifall personen i klänning är kvinna och den som tjuvkikar man, eller tvärtom. Oberoende könsidentitet är sexuella trakasserier aldrig okej. Det är ingen skillnad ifall du är man, kvinna, eller något helt annat, du måste ändå respektera andras gränser.

2 reaktioner till “den ödesdigra väggmålningen

    1. tur att det åtminstone finns intelligenta och kritiska 14-åringar som berättar åt de inte alltid så klartänkande vuxna att hey det där är inte okej att skämta om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s