pansexualitet

Läste tidigare idag en diskussion om olika sexualiteter och det ganska sparsamt använda begreppet pansexualitet dök upp. Många hade aldrig hört ordet förr och ännu färre visste vad det betyder. Konstaterade att jag faktiskt aldrig nämnt det på bloggen heller, kanske främst för att allt det som pansexualitet innefattar ryms in i min definition av bisexualitet (även om det de facto inte är den korrekta definitionen). Men bättre sent än aldrig.

Bisexualitet innebär som de flesta vet att man attraheras sexuellt och/eller emotionellt av båda könen. Pansexualitet däremot är när man blir sexuellt och/eller emotionellt attraherad av alla könsidentiteter. Cis- personer, transpersoner, intergenders, andra könsöverskridare, you name it. Pansexualitet är med andra ord inte låst i tvåkönstänkandet.

5 reaktioner till “pansexualitet

  1. Sen är det ju ganska mycket upp till en själv att definiera en etikett som en tänkt sätta på sig själv. För mig innebär pansexualitet att bortse från kön vid sexuell/emotionell attraktion, alltså att könet inte är något viktigt utan att själva individen är viktigare. Sen kommer ju kroppen som en bonus liksom, och det är alltid en bonus oavsett personens biologiska och sociala kön, eftersom attraktionen inte har med könet att göra. (Ja, jag ser mig själv som pansexuell, enligt min egen definition av det.) Lite svårt med definitioner som har med sexualitet att göra egentligen, just för att ingen har exakt samma sexualitet. Det finns ju till exempel personer som definierar sig som homosexuell, men även kan bli attraherad i viss mån av personer som har ett annat kön än hen själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s