du duger fortfarande inte

Vid sällsynta tillfällen brukar jag bläddra genom Veckorevyn vid biblioteket, på jakt efter något att blogga om (tjejtidningar är en förvånansvärt bra inspirationskälla). I maj- numret råkade jag på något så intressant som att man i tidningen, ”för att inte framhäva ett osunt skönhetsideal”, retuscherar modellerna större. What the fuck?

Tanken att inte framhäva size zero idealet är helt vettig. Och modellerna, som ofta är smalare än vad som är hälsosamt, retuscheras i de flesta fall ännu smalare, så jag fattar varifrån Veckorevyns idé kommer. Men det gör det inte till en bra idé, för trots att det är gjort i all välmening skriker det fortfarande ”du duger inte”.

Vettigare vore att satsa på egna modeller i olika former och storlekar, och låta catwalk- bilderna vara oredigerade.

Annonser

5 reaktioner till “du duger fortfarande inte

 1. Det är sjukt hur mycket som retuscheras i dagens tidningar, är osäker på om gemene man ens är medveten om hur manipulerade alla foton är.
  Inte nödvändigtvis så att man gör någon smalare eller fetare, men om man ser något störande i bilden (t.ex. finnar eller födelsemärke) så plockas det bort direkt.

  1. jag tvivlar på att majoriteten inser hur lite likheter bilden de ser faktiskt har med originalet… jag är själv utbildad inom media och vet alltför väl hur mycket som redigeras. fascineras av hur mycket man faktiskt kan ändra en människas utseende (eller vad som helst) om man behärskar ett bra bildbehandlingsprogram, är själv med andra ord rätt duktig på det och vet inte riktigt ifall det är något att vara stolt över.

   1. Klart det är något att vara stolt över! Kunskap är alltid att föredra, oavsett vad den är.
    Det är lite paradoxalt med editeringen. Delvis så tar det ju lite press från modellen och att denne ska vara perfekt. Man kan i princip ta en bild av vilken normalviktig person som helst och få denne att se ut som en modell i ett magasin. Det ger ju mer utrymme för ”vanliga dödliga” att synas i tidningar.
    Men samtidigt förmedlar det ju en lite felaktig bild då ingen av i tidsskrifterna har några skavanker eller fläckar.

 2. Fast lite intressant är det ju att tidningen i princip säger ”Du duger inte!” åt precis alla, även sina modeller. Fast jag tycker det är lite roligt så var det ändå nog bara en dålig idé.

  Låt alla blommor blomma. Men det är så klart inte så lätt.

  Det handlar ju väldigt mycket om vad man skall retuschera, inte om man skall göra det. Om man får sminka bort ett födelsemärke eller finne, varför får man då inte retuschera bort den? Om man får använda korsett för att förminska midjan, varför får man då inte fixa den i photoshop? Om man får föna håret i tre timmar för att ge det mera volym, varför får man inte göra det i photoshop? Om man får byta ögonfärg med linser, varför får man inte göra det i photoshop? Många tycker det man gör innan bilden är tagen är naturligt, det är det inte. Mycket lite är naturligt eller normalt vid fotografering.

  Största problemet är att folk är så avtrubbade på bilder i tidningar, tv, rekalmer, … att de inte reagerar på dem. En ”normalstor” ser i mitt tycke ganska hemsk ut i verkligheten, på bild är det inte alls sagt jag reagerar. För att då ännu bättra på en modell på bild gör man henne ännu smalare, brunare, storbystare, … För att vi skall tycka hon eller produkten hon representerar är lite vackrare än alla anda. Och sen är man i en ond spiral.

  Sen finns det en andra sida av myntet också. Om man trycker upp ansiktet av en modell på en reklam stor som en husvägg så ser ansiktet ganska groteskt ut. Det behövs lite putsande, före och/eller efter för att det skall se normalt ut.

  Verkligheten är aldrig nog för människan. Se bara på tjänster som Instagram hur populära de är. Folk tar sitt ”trista” foto och gör det ”spännande” och ”bättre”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s