är du homo måste du självklart kämpa för homosexuellas rättigheter

Anja Pärson kom i juni ut med att hon lever i ett förhållande med en kvinna. Lyckligtvis är det inte längre så big deal att en offentlig person kommer ut med att hen inte är hetero. Olika sorts reaktioner är dock bara att vänta.

Helt obefogad och dessutom rakt igenom korkad kritik kommer från Ronnie Sandahl, som i sin krönika på aftonbladets hemsida totaldissar Pärsons vädjan att inte behöva gå i spetsen för dem som kämpar för HBT- personers rättigheter. Eftersom hon nu tillhör den gruppen är det i Sandahls ögon tydligen självklart att hon bör agera som en förebild och föra kampen om lika rättigheter framåt. Han har säkert rätt i att hon med sitt namn och sin ställning kunde lyfta fram lesbiska kvinnor i offentlighetens ljus och kanske tänja gränserna ytterligare, men bara för att man kan göra något innebär det ju faktiskt inte att man måste eller ens vill göra det.

Så till den stora frågan… Varför får en homo-/bi-/transsexuell person genast axla det tunga ansvaret som representant för hela HBT- rörelsen, bara för att hens sexuella preferenser råkar falla inom de ramarna? Det är ju faktiskt likadant som att mena att Pärson borde ställa sig upp och representera alla alpinåkare, alla som är födda i april, alla som vunnit OS- guld eller varför inte alla kvinnor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s