hets mot folkgrupp

Jussi Halla-aho dömdes nyligen till böter för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid, för att ha bloggat en del skit om islam. Han avgår dessutom från sin ordförandepost i förvaltningsutskottet, vilket jag tycker är helt på sin plats. Trots att vi i Finland har yttrandefrihet känns det inte riktigt passande att en riksdagsledamot, som dessutom är ordförande för det utskott som har hand om utlänningsfrågor (även om han i rättvisans namn inte satt på den posten då), offentligt vräker ur sig kränkande kommentarer om folkgrupper.

Att han dömdes för det kan däremot diskuteras. Halla-aho är ju inte direkt den första sannfinländaren det hoppat grodor ur munnen på men, och nu vet jag inte exakt vad han skrivit, tydligen var hans större än de andras. Till exempel blev följden av blogginlägget om armbindlar för minoriteter, skrivet av James Hirvisaaris assistent Helena Eronen, avstängning fem månader för Hirvisaari eftersom han vägrade avskeda henne. Ingen dom för hets mot folkgrupp.

Napalm har en bra teori om varför Halla-aho hamnade i domstolen.

4 reaktioner till “hets mot folkgrupp

 1. Jag tycker det här är ett så utmärkt exempel på finländsk politik.

  Halla-Aho tvingades avgå, men inte för att han blev dömd för ett brott. Å andra sidan så fattar jag inte att han gick och gav ut ett så urbota stålligt pressmeddelande. Fast säkert sjunker det bra in i en stor del av hans väljare. Med tanke på att det publicerades på Sannfinländarnas webbsidor så kan man ju också lite undra vad partiet riktigt tänkte. Ringde det inga varningsklockor? Eller var det medvetet?

  Vad det kommer till hans ursprungliga bloggtext så är jag lite kluven. Jag tycker man kan påstå den inte var skriven för att hetsa mot en folkgrupp. Om det står någon päronitet (sådär som att det är ok att gifta sig med en nioåring och göra henne med barn) i en ”helig skrift” så tycker jag man skall få kritisera det. Å andra sidan har jag en sådan där ryggradskänsla att Halla-Aho är rasist och då är det igen mindre ok att han går och skriver något sådant där…

  Det tråkiga är att Halla-Aho nu antagligen kommer att få ännu mera röster i kommunalvalet än vad han annars skulle ha fått. Det verkar som om en stor del av sannfinländarnas ledamöter inte har så mycket mellan öronen, men Halla-Aho hör inte till den delen.

  Hemskt tycker jag det också är att Soini bara tvådde sina händer under hela processen. Eller var det bara den politiska räven Soini som lät Halla-Aho gräva en grop åt sig själv?

  1. Yttrandefrihet i all ära,
   men när man sitter på en sådan post så måste man vara smartare än att man häver ur sig att islam är en pedofilreligion och somalier bara våldtar och rånar.
   Om man sen tror det är en annan sak, Väyrynen har ju åkt på samma junttitåg som Persuna i alla årtionden, men han har förstått när han ska hålla tillbaka och när han kan släppa ut så mycket smygrasism att det tilltalar Centernväljarna ute på åkrarna men att han samtidigt klarar sig undan juridiska påföljder.
   Förhoppningsvis försvinner båda ovannämnda från den politiska scenen.

 2. det är intressant att läsa halla-ahos text, just för att han gör bort sig så regalt. det är nämligen helt tillåtet att kritisera religioner, man får skriva t.ex. ”jag tycker att det är oroväckande att den högsta profeten inom islam var gift med ett barn och hade sex med henne när hon var 9 år gammal”, men man måste uttrycka sig sakligt. man får enligt lagen t.o.m. uttrycka sig med ”ivallinen” (hånfullt?) tonfall, t.ex. ”ja, själv skulle jag inte vilja tillbe en gud vars högsta profet enligt koranen hade sex med en 9-åring”, men man får inte uttrycka sig avsiktligt sårande (vilket halla-aho riktigt skrävlade med att han gjorde i två avskilda stycken, genom att kalla islam för en pedofilreligion t.ex.).

  hirvisaaris assistent kunde inte ha dömts för brott, eftersom det var helt klart för alla som sökte upp texten och läste den att hon var ironisk, hennes poäng i texten var att man ju de facto inte kan börja tvinga folk att bära armbindlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s