könsorgan ska se ut på ett visst sätt

Lykke föddes med sjukdomen CAH, vilket kort sagt innebär att hon har för mycket manligt könshormon. Vid födseln var hennes slidmynning ihopvuxen och hennes klitoris större än vanligt, som en liten penis, och risken fanns att den skulle kunna bli upp till 6-7 centimeter lång. Rekommendationen var ett kirurgiskt ingrepp.

I de fall där den nyföddes könsorgan avviker från det normala rekommenderar läkarna så gott som uteslutande operation. Vad jag har lite svårt att förstå är hur läkare kan rekommendera kirurgiska ingrepp i de fall där det inte är medicinskt nödvändigt, utan enbart utförs på grund av estetiska skäl? Fast förstås, om det är lagligt att skära i små pojkars snoppar av religiösa skäl, varför skulle det då inte vara tillåtet att skära i andra bebisars kön för att de ser ”fel” ut…

Annonser

5 reaktioner till “könsorgan ska se ut på ett visst sätt

 1. Men om man avsexualiserar det hela?
  Låt säga att ett barn föds med 8 fingrar, och man kan smärtfritt operera fram en 5 fingrars normalt fungerande hand.
  Borde man inte göra det?

  Jag tycker att det är helt okej att korrigera ”defekter”, men omskärelse är jag helt emot.

 2. en hand med fem fingrar är ju optimal med tanke på motorik och möjlighet att röra sig effektivt, en hand med åtta fingrar skulle jag se mer som ett handikapp eftersom den antagligen inte är lika smidig. men om man börjar göra kirurgiska ingrepp på kön kanske det finns en risk för försämrad känsel? det skulle snarare kännas som att operera fram ett handikapp

 3. Jag kan tänka mig att något dylikt skulle kunna f**ka up ens tonårsår ganska ordentligt, då man annars också som ”normal” är rätt f**ked up.
  Visst, kanske man borde acceptera allas kroppar precis som de är men man kan fråga sig om det är rätt att begära att just den här personen axlar ansvaret med att arbeta för just detta.

  Realiteten är den att sånt här alltid kommer att vara en avvikelse från det normala (alltså majoriteten) rent biologiskt sett, vilket får mig att undra ifall det någonsin kommer att vara helt accepterat eller ses som ”konstigt”.

  Sen finns väl möjligheten att det rent medicinskt är lättare och orsakar minst potentiella komplikationer ifall man gör ingreppet i unga år. Om det de facto ÄR så har jag ingen aning om.

  1. självklart kan det fucka upp ens tonår rätt ordentligt att låta könsorganet se ut så som det gör. å andra sidan kan en korrigering som bebis också fucka upp ens liv rätt ordentligt, speciellt i de fall där personen ifråga fötts med obestämt kön och opererats till det läkarna ansetts vara lättast (vilket i de allra flesta fallen är flicka).

 4. I Finland görs ca 15 liknande operationer varje år. I alla fall för ett par år sedan, siffran kan ju ha ökat och minskat, plus att mörkertal kan finnas.

  Med liknande operationer menar jag just att en med mycket manligt könshormon, något som kunde växa till en liten snopp etc. Man väljer att göra det till ett kvinnligt organ för att det anses enklast.

  Serpy, biologi och acceptans är två helt skilda saker. I biologin får man lära sig att det finns avvikelser av alla möjliga slag. Om man sedan accepterar dem eller inte är en annan sak. Det vill säga, det är aldrig biologin det är fel på utan människan. Och då borde man i princip inte ändra biologin när det gäller något som biologiskt inte borde ge några större men.

  MEN. Klart det är som du säger, i dagens samhälle är det redan svårt att leva oavsett hur ”ovanlig” man är etc etc, men det innebär väl inte att vi borde sluta kämpa för att folk ska få vara annorlunda.

  Sen om könsstympning (som det här borde klassas som enligt mig): Det är inte alls säkert att det inte blir komplikationer när man blir äldre.

  Här finns lite fakta om kvinnlig könsstympning. Nu är det inte det saken gäller, men i delen där det står om komplikationer och neråt kan man se att könsdelar kan vara betydligt mer komplicerade än man tror….
  http://www.vardguiden.se/Tema/Sex-och-samlevnad/Kroppen/Konsstympning-av-kvinnor/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s