ljus i håret passar inte med kuk

I högstadiet röstade varje niondeklass fram en luciakandidat, av vilka hela skolan sedan fick rösta fram den som blev Lucia. Mest röster i min klass fick en kille. Luciakandidaten blev alltså den som fått näst mest röster, en tjej. Måste Lucian vara av kvinnligt kön?

Annonser

14 reaktioner till “ljus i håret passar inte med kuk

 1. Det beror väl på vad man menar det symboliserar. Helgonet som ”hedras”/ihågkoms var en kvinna så i det sammanhanget passar det inte fullt lika bra med en man.

 2. Lucia var en kvinna. Däremot förstår jag inte varför inte en man inte skulle kunna vara lucia. Lussandet har knappt något med helgonet att göra…

  Att man väljer en lucia som har långt ljust hår, är vacker och har en god sångröst har väl inte heller värst mycket med helgonet St Lucia att göra?

 3. Mmm, jag var inne på lite samma linje, att pojkar också ska få vara Lucia. Speciellt på dagis då könsrollerna inte ännu är cementerade! Sen läste jag ett blogginlägg om flickighet och Lucia (http://jittermouse.blogspot.com/2011/12/pojk-lucia-och-skonhetstavlingslucian.html). Vanligtvis är flickighet inte så högt värderat, men under Lucia-dagen står en flicka/flickor i centrum. Förhoppningsvis som symbol för det goda, ljuset i mörkret osv. Problemet är ju bara att Lucia ofta reduceras till en skönhetstävling. Hmm… jag måste fundera vidare… men jag lutar nog ännu åt att en man ska kunna vara Lucia. Jag tycker att Lucia-rollen isf inte borde omändras och göras mer manlig för att passa denna förändring, utan att männen också skulle kunna finna sig i en mer kvinnlig roll. Vilket i dagens läge endast används i humorutspel…

 4. Här är en tanke; varför skall man med våld försöka passa in moderna tankar om könsroller etc på traditioner som vi fritt medger att har tappat ursprungsbetydelsen?

  Vore det inte vettigare att slopa traditionen, alternativt fokusera på nya, moderna traditioner? Eller är det ett alltför traumatiskt åtagande för allmänhetens psyke? :P

  1. intressant fråga. jag tänker lite så att också traditioner kan moderniseras och hänga med lite i utvecklingen, utan att för den skull slopas helt.

 5. Bra fråga Serpens Albus. Det är ju svårt att generalisera om alla traditioner, så jag fokuserar nu på Lucia som vi har snackat om tidigare här.

  Så länge en tradition känns meningsfull så upprätthålls den. Att slopa Lucia skulle nog skapa ett ramaskri här i Norden. Lucia tror jag symboliserar ljuset, godheten och till en viss del kanske moderligheten (?). Dvs. mjuka värden som oftast förknippas med kvinnor. Men att en tradition upplevs som meningsfull betyder ju inte att den inte är anpassningsbar och eller inte kan följa med tiden. Att ha en man som Lucia i den mjuka, kvinnliga rollen skulle öppna upp tolkningen av vad en man kan vara, det vill säga bredda uppfattningen av en man är. Traditionen skulle fortfarande förmedla godheten, ljuset ect. oberoende vem som framför det.

  (Nu kan man ju fråga sig varför vi hojtar om att bredda synen på manlighet när männen redan har ett större svängrum i samhället. Nå, jämställdhet gynnar båda könen och att uppluckra uppfattningen av manligt påverkar även uppfattningen av kvinnligt)

  1. att bredda synen på manlighet skulle antagligen som du säger också påverka synen på vad som är kvinnligt. att jämställdhet gynnar båda könen, och inte bara kvinnor, brukar vara en point som många glömmer bort…

 6. det är väl lite som frågan om kali i indien kunde vara en man, eller om krishna kunde vara en kvinna. frågan är väl snarast – varför skulle man behöva byta? för att visa att könet inte gör nån skillnad? men tänk om många tycker att det är så att könet gör en skillnad, i den mån som det rör sig om en kvinnlig symbol?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s