the finns

Sannfinländarna kallar sig numera The Finns på engelska. Att på ett politiskt parti lägga ett namn som lätt kopplas ihop med befolkningen i helhet känns lagom idiotiskt, för att inte säga missvisande.

Annonser

16 reaktioner till “the finns

 1. jo, det är missvisande.
  Förmodligen inte ens lagligt.
  För att dra till ett extremfall skulle jag kunna säga: ”Hej, jag heter Jean. Men i internationella sammanhang vill jag att ni hänvisar till mig som President of Finland”

 2. Ja vi skrattade gott åt deras internationella namn igår. Förstår inte ens hur de har fått igenom namnet. Detta borde kanske inte nämnas, men finnar är ju ofta lite sämre på engelska också, inte för att dra alla över en kam. Men jag tror inte riktigt att de vet den egentliga betydelsen på sitt internationella namn. Eftersom det i vanliga fall syftar på hela landets befolkning.

 3. Financial Times hade i somras översatt partiets namn till ”True Finns” som inte heller låter så bra men ändå kanske mer politiskt korrekt än t.ex ”Pure Finns”, vilket drar tankarna till renrasighet/rasism. ”Genuine Finns” kanske också skulle vara ett alternativ…men jag misstänker det är alltför svårt att uttala :P

  Om man ser till det finska namnet Perussuomalaiset skulle ”perus” t.om kunna översättas med ”radical” med betydelsen ”grundläggande”, alltså ”Radical Finns”.

 4. Mistä näitä huonoja ajatuksia tulee?

  ”The Finns” syftar ju på folkgruppen finnar? Så vem är det riktigt då som får besvära sig och var? Var och en som känner sig som en finne?

  Skulle inte ”The basic Finns” vara en bättre översättning? ”True Finns” måste vara en nagel i ögat på dem, för det är ju en översättning av ”Sannfinländarna”… ”The fundamental Finns” tänker jag inte föreslå, för det är nästan ett bra namn…

  Men om de nu mot förmodan skulle få registrera ”The Finns”, månne de då också kan översätta det tillbaks till finska och kalla sig ”Suomalaiset”?

  Sen skall man inte glömma att Soini är en politisk räv. Det var nog inte alls i misstag de kom på att försöka kalla sig ”The Finns” just nu… Och det spelar ju ingen roll om de får det registrerat eller inte, bara utrikisk media börjar kalla dem det…

  1. intressanta frågeställningar! soini kan lite jämföras med svenska skandalbloggerskan kissie, de vet båda precis hur de ska göra för att få publicitet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s