den stora tolkningsfrågan bibeln

Religioner och Gud berördes lite i kommentarerna till det här inlägget och jag tänkte ta upp något som jag reagerat på ett antal gånger.

Om man diskuterar varför homosexualitet skulle vara fel med en troende människa kan man ibland mötas av argument i form av bibelverser. En som rätt ofta citeras är 3 Mos 20:13: ”Om en man ligger med en annan man som en man ligger med en kvinna, begår de en avskyvärd handling.” (Med tanke på hur ofta Bibeln blivit omskriven kan versen se lite olika ut, men grundmeningen är densamma.)

Versen brukar användas som ett ”tydligt bevis” på att homosexualitet enligt Gud är fel. Men ifall man observerar det lilla ordet ”som” har versen snarare den betydelsen att män inte ska ligga med varandra som de ligger med kvinnor, inte att de inte skulle få ligga alls. Men så är ju Bibeln, minst sagt, öppen för tolkningar.

(Och jag är ytterst medveten om att långt ifrån alla troende anser homosexualitet vara onaturligt eller fel. Det finns gott om dem som tar emot icke- heteron med öppna armar.)

13 kommentarer på “den stora tolkningsfrågan bibeln

  1. Det är ju en helt intressant förvrängning av Bibeln det också. ;-)

    Att ordagrant tolka den svenska Bibeln är dock i mina ögon ganska dödfött. Den har genomgått så många tolkningar innan den svenska versionen att det nog inte finns så mycket annat än andemeningen kvar… Dessutom finns det väl delar av GT som inte ens har en exakt mening. De är skrivet i en form var bokstäver/ord inte har alla ”prickar”, så ord kan ha flera betydelser.

    Jag kan nog käbbla om vad det står i Bibeln och tycka det är skoj. Men när det blir allvar så konstaterar jag nog att det enda man skall ta med sig ur den är andemeningen.

    PS. Du menar säkert ”som” inte ”men”

    1. det är minst sagt dödfött att ordagrant tolka Bibeln (om det så är på svenska eller något annat språk) eftersom den blivit omarbetad till oigenkännlighet. dock hindrar det uppenbarligen inte människor från att rabbla bibelverser och använda dem som argument..
      tack så mycket att du påpekade det felaktiga ordet, det är nu ändrat!

  2. Fakta: T.om inom kyrkan finns dispyter om vad bibeln säger. En del tolkar på ett sätt, andra på ett annat sätt. Är det då inte mer än lite naivt/arrogant av den man diskuterar med att tro att just han/hon är den ultimata auktoriteten när det gäller bibeln? Om man vill j*vlas kan man också påpeka detta ;)

    Man kan också gå in på att de sysslar med ”cherry picking” och väljer delar ur bibeln de håller med om men utelämnar andra, som det där med att stena en ko ifall den stångar ihjäl någon. Brukar troende dessutom inte säga något om att Jesus ”upphävde” gamla testamentets lagar och införde nya…på nåt sätt? Men allt det resulterar oftast bara i en lång utdragen diskussion som inte leder någonvart…men kan vara underhållande ett tag.

    Så lättast är det att bara säga att de kan återkomma då de kommit överens om hur det faktiskt är.

    1. jag finner det ytterst roande när man inom kyrkan håller på diskuterar olika tolkningar av bibeln! det finns otroligt många saker man kan påpeka i dylika diskussioner, om man vill jävlas, det känns ibland som att det nästan är gjort för det… bibeln är ett smörgåsbord där var och en kan plocka de delar som passar en själv bäst, och så lär det fortsätta.

  3. Jag tycker Bibelargumentet mot homosexualitet är det sämsta som finns. Vad jag har förstått fördöms en hel del saker som vi idag inte ens tänker på. Som att äta skaldjur, ansa skägget, bära kläder tillverkade av mer än ett material eller – gud förbjude – jobba på söndagar. Helga vilodagen, vem gör nu det? För att inte tala om att det heller inte sågs gott på den som blev våldtagen eller den som menstruerade. Om vi verkligen levde så som det står i Bibeln borde vi säkert alla stenas till döds. Cherry picking, precis.

  4. Kan inte förstå hur en så stor religion som kristendomen fortfarande kan använda bibeln. Dom måste ju vara medvetna om hur långt ifrån sin ursprungsform den är idag. Respekt åt muslimerna som aldrig översatt koranen, därigenom inte heller riskerat att få tvetydiga tolkningar till stånd.

  5. Det skulle vara intressant att höra vad en kristen människa har för argument i den här frågan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.