blir man kär i personen eller könet?

Många är av den åsikten att man blir kär i personen, inte könet. Det låter vackert, men jag undrar hur det isåfall fungerar för dem som anser sig vara homo- eller heterosexuella och bara dras till ett kön? Handlar det bara om någon form av spärr, att man inte tillåter sig bli intresserad av en person med ”fel” kön eller beror det på något annat? Män och kvinnor är inte så olika när man bortser från det rent biologiska, så att det bara beror på personen, det köper jag faktiskt inte.

Annonser

6 reaktioner till “blir man kär i personen eller könet?

 1. Det beror väl mycket på hur man definierar ”kärlek”. Det finns säkert biologiska faktorer som triggar en att bli intresserad av en annan person. Dessa mekanismer är också säkerligen nedärvda genom årtusenden för att få resultat; att säkerställa artens fortgång. Ur en sådan synvinkel blir man nog ”kär” mer i kön än person.

  Sen att känna samhörighet, närhet, ömhet osv kan man säkert känna för vem som helst. Det är väl det som är lite förvirrande. Det finns ju bevisligen folk som har dessa känslor för vanliga saker, objekt, t.ex bilar och faktiskt går så långt som att ha en sexuell relation med objekten.

 2. Kan man ens veta vad man blir kär i. Inga förklaringar tycks hålla i längden. Kärleken är komplex och jag tror aldrig man kommer att kunna säga vad det är som gör att man blir kär i det man blir. Men vem vet, kanske det blir du som knäcker gåtan! :)

  1. vet du, jag tror inte heller att det går att ta fram en teori som förklarar exakt vad det är som gör att man blir kär i en viss person, men det betyder inte att det är ointressant att höra andras funderingar kring frågan ^^,

 3. Vi funderade lite på det där med min fru igår kväll. Vi kom väl fram till att ifall inte heterosexualitet skulle normen så skulle antagligen fler vara bi- och homosexuella. Så det är delvis medfött och delvis präglat av omgivningen.

  Sen måste man kanske skilja på kärlek och sexualitet? För nu är det väl explicit kärlek med sexuell laddning du tänker på?

  Det finns så många sorters kärlek. Kärlek i ett förhållande, kärlek mellan förälder och barn, kärlek till ett syskon. I de flesta fallen är det könsoberoende…

  Egentligen tycker jag kärlek delvis är ett medvetet val. Förälskelsen är mera stormig och okontrollerad. Sexuell attraktion är väl sen naturkrafter?

  Sen kan man på nätet bli kär i någon man aldrig träffat. Då kan en man utgöra sig till kvinna och vice versa. Då blir man kär i en person man tror är av ett visst kön. Men kön är nog då viktigare än hårfärg om man får veta den mörkhåriga Karl är en blond Karla…

  1. jag tror också att ifall det inte vore för heteronormen skulle fler experimentera och leva ut sin sexualitet utanför de snäva ramarna.
   kärlek med sexuell laddning är det jag tänker på ja, och precis som du skriver finns det många olika former av kärlek. din fundering att kärlek delvis är ett medvetet val medan förälskelse är mer okontrollerad kan jag till stor del hålla med om.
   tack för en bra kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.