kvinnorollen i bibeln

Kristendomen är inte så lite mansfixerad. Gud fadern, Jesus, några könlösa änglar med mansnamn och en lång rad andra mer eller mindre intressanta gubbar med diverse viktiga uppgifter.

Kvinnornas uppgift är i Bibeln väldigt klar och tydlig. Ta som exempel Maria som var trolovad med Josef men blev havande med den helige anden, Saraj som inte kunde bli gravid, utan gav sin slavinna Hagar åt Abram så han skulle få en avkomma eller Elisabet, Sakarias hustru som även hon till en början var ofruktsam men sedan (efter lite hokus pokus) födde en son.

Och som bonus finns ju triangeldramat med Er, Tamar och Onan. Er var enligt Gud ond så han dödade honom, varefter Onan fick i uppdrag att gifta sig med sin bror Ers hustru Tamar och skaffa en avkomma åt honom. Onan tillämpade dock, sneaky som han var, avbrutet samlag och sprutade bredvid för att inte Tamar skulle bli gravid. Gud dödade honom också och Tamar fick lov att ta hand om Er och Onans bror istället.

(Gissa två gånger varifrån ordet onani kommer…)

Annonser

4 reaktioner till “kvinnorollen i bibeln

  1. Nå, kulturen var ju sådan på den tiden. Gäller ju inte bara kristendomen, sku man ha skrivit en massa andra romaner sku dom ha sett ut på samma sätt.

    1. det stämmer! men med tanke på det här och dylika saker känns det absurt att vissa, mer ofta än sällan, hänvisar till bibeln i olika frågor..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s