vad innebär feminism?

Med tanke på att några svarat i förra veckans poll att de inte riktigt vet vad feminism innebär tänkte jag försöka reda ut begreppet en gång för alla.

Grunddefinitionen av feminism är att man vet om att kvinnor generellt sett är underordnade män, samt att man vill att detta förhållande ska ändras. Ger man jakande svar på båda dessa påståenden är man per definition feminist. Det är likväl ett rätt stort steg till att öppet börja kalla sig själv feminist, eftersom ordet i sig fått en väldigt negativ klang.

Det kan tyckas att man borde kunna kalla sig själv jämställdhetsförespråkare istället, dock är det inte en direkt synonym till feminist. Jämställdhet innebär jämlikhet mellan könen och det eftersträvas både av feminister och jämställdhetsförespråkare. Skillnaden är dock att feminismen i grund och botten är en kamp för kvinnans rättigheter, och förespråkare av feminismen ser främst till hur kvinnan ska bli jämlik mannen och på så sätt uppnå jämställdhet. Jämställdhetsförespråkare anser inte någondera kön vara underordnat det andra och har logiskt sett en annan utgångspunkt än feminister.

Vanliga missuppfattningar är att feminister hatar män och försöker ta över makten, det stämmer dock inte (förutom inom ett fåtal specifika och mer radikala inriktningar). Feminismen är inte en rörelse som försöker ta över världen, endast slippa ifrån det patriarkat som fortfarande existerar i större eller mindre utsträckning, och på så sätt ge båda könen samma möjligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s