”ta lite mer testosteron, det är heeelt naturligt och ofarligt”

”Oansvarigt att bara rekommendera kondom” heter en debattartikel som ett antal läkare i Sverige påtat ihop. Kort och gott går den ut på att de höjer p-pillren till skyarna medan de smutskastar kondomer.

Ingenstans tar de upp alla de dåliga bieffekter (blodproppar, migrän, illamående och minskad eller helt försvunnen sexuell lust) som kan komma, och ofta kommer, på köpet när man äter p-piller. Nej var inte rädd att knapra i dig hormonerna, de finns förstår du naturligt i kvinnokroppen från förr. Ja, för allt som redan finns i kroppen är hur hälsosamt som helst att tillföra mer av.

Och att kondom inte skulle ge lika bra skydd mot oönskade graviditeter som mot könssjukdomar är mer bullshit än riksdagskandidaterna drar. Hur fan hänger det ihop? Var någonstans smiter MacGyver- spermierna genom där inte könsbacillerna slipper?

Annonser

2 reaktioner till “”ta lite mer testosteron, det är heeelt naturligt och ofarligt”

 1. ”Och att kondom inte skulle ge lika bra skydd mot oönskade graviditeter som mot könssjukdomar”

  Det där påståendet är nog statistiskt sätt sant, kondomen i säg är rätt så säker mot båda men användarna är inte. De använder de väldigt konsekvent och noggrant om de är rädda för könssjukdomar, men i längretids relationer där folk inte använder andra preventivmedel än kondomer så åker sannoliketheten för graviditet upp rätt så mycket för karar blir lata.

  summa summarum: Man har mindre sex med folk med könssjukdomar och man använder kondom noggrannare med folk med könssjukdomar —> kondomen skyddar statistiskt sätt bättre mot könssjukdomar.
  OCH
  Man har mer sex med folk som kan bli gravidare –> kondomen skyddar sämmre.

  Matte:
  P = n*p, där P är sannolikheten att man blir gravid eller får könsjukdom (beroende på n och p), n är antalet gånger man har sex, p är vägda sannolikheten att kondomen misslyckas. (ant. binomialfördelad variabel)

  P = 1000*0.001=1 gånger under 1000 gånger så händer det ett missöde med kondomen om den är 99.9% säker. Om vi då vidare antar att man har sex ~1000 gånger i en långtids fast relation så då har man gjort nån gravid minst en gång eller fått en könssjukdom om någon av personerna har en sådan.

  En annan point är ju att kroppen anpassar sig ganska bra till hormonella förändringar så de har nog inte så stor verkan på en efter ca. 1 månad så länge de är konsekventa (vilket de ofta är med sådana preventivmedel), de kan till och med vara hjälpsamma för människor med instabil hormonbalans (t.ex. flickor som inte har konsekvent menstruationscykel så får det, de känner sig ofta även mer emotionellt stabila). Ändå så förstår jag att man inte vill modifiera sin naturliga hormonbalans, jag skulle inte villa. Och de andra biverkningarna med p-piller har mycket att göra med de andra skiten som finns i dem.

  1. om man går så långt i filosoferandet som du gör, så har du helt rätt i att kondom skyddar bättre mot könssjukdomar än mot graviditeter, men då beror det ju faktiskt inte på kondomen i sig.
   angående p-pillren KAN kroppen anpassa sig bra till förändringen efter en tid, men det är ingen garanti. jag känner många som upplevt biverkningar ännu efter att ha ätit p-piller ett år, och jag har själv fått min beskärda del trots långvarigt knaprande.. fast visst vet jag också dem som synkar perfekt med sina p-piller och inte har de minsta problem, alltså är det ganska olika från individ till individ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s