depression

”Jag har ett bra liv och ingenting att vara ledsen över, jag kan inte vara deprimerad.” Faktum är att du kan det.

Man behöver inte ha varit med om en skilsmässa, mist någon man älskat eller blivit våldtagen för att drabbas av depression (och man behöver inte drabbas av depression trots att man varit med om det). Depression är en sjukdom, precis som diabetes eller cancer, och kan drabba vem som helst. Det är en sjukdom som beror på många olika faktorer, som inte behöver ha direkta kopplingar till någon viss händelse.

Man kan vara ”en helt vanlig” människa utan vidare problem och ändå drabbas av panikattacker och dödsångest som svärtar ner livet. Det finns inga garantier. Inte för någon.

Men se till att ta det på allvar, och framför allt bli tagen på allvar, om du känner dig deprimerad (eller märker att någon i din närhet inte mår bra). Det är inte meningen att man ska må dåligt och om man inte aktar sig kan det gå riktigt illa.

Annonser

6 reaktioner till “depression

  1. Bra skrivet!
    Problemen här omkring (österbotten?) är gissningsvis att utomstående folk gärna antingen ignorerar depressionssymptom, alternativt själv försöker hjälpa de drabbade med felaktiga (korkade) metoder som baserar sej på ”ta och ryck upp dej nu” ideologin.

    1. tack!
      sorgligt är att stor del av vårdpersonalen också antingen ignorerar symptomen eller inte anser att det är så farligt fastän man knappt sover eller äter av hur dåligt man mår.. och ja, ”ta och ryck upp dej” metoderna kan funka när man har leidon eller är på dåligt humör av någon orsak, men vid så stora saker som depressioner är de råden så att säga värdelösa..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.