förskolan utan pojkar och flickor

Genusdiskussioner upprör folk, det är ett faktum. Artikeln på Aftonbladet om förskolan Egalia – utan pojkar och flickor – har i nuläget över 1300 kommentarer, och mer lär det bli.

Många av kommenterarna handlar om att pojkar och flickor är olika, att de har olika preferenser och att man inte kan avskaffa könen. Först och främst har ingen talat om att avskaffa könen som sådana, det är dock skillnad på biologiskt och socialt kön, och poängen med könsneutral uppfostran är att bredda vägen för barnets sociala kön. Att barnen har olika preferenser är självklart, men det handlar inte om deras kön, det handlar om att de är olika individer. Och pojkar och flickor är givetvis olika, pojkar har kuk medan flickor har fitta, men bortsett från dessa tydligt biologiska skillnader ser jag nästan enbart sådana vi själva gett könen.

Att se barnen till individer istället för kön är bra, rent ut sagt viktigt. Att låta dem växa upp utanför den könsstereotypa mallen är också viktigt. Att starta en förskola där man fokuserar på dessa saker, och där pedagogerna är genusmedvetna, är en riktigt bra idè. Hur det funkar i längden återstår att se.

Annonser

3 reaktioner till “förskolan utan pojkar och flickor

  1. Jag är en av de där som blir upprörda över genusdiskussioner. Jag tycker helt enkelt det hela har gått lite för långt…

  2. Alltså många håller ju sig till rimliga nivåer. Men det går för långt då man inte ens kan tala om han och hon, låta en brud ha rosa kläder, kalla en pojke tuff and so on……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.