värnplikt

Att endast män måste utföra värnplikt är diskriminerande, det tror jag ganska många är överens om. Det är diskriminerande eftersom kvinnor kan gå vidare i sitt liv eller till och med sitta hemma och rulla tummarna, utan att ha värnplikten hängande som ett stort moln över allt. Men är det inte också diskriminerande mot kvinnor att vi inte ens anses tillräckligt behövda eller förväntas klara av det? (Och jag vet att det är ganska mycket traditioner som spökar i bakgrunden.)

8 reaktioner till “värnplikt

  1. Finns ju också vissa praktiska problem med att faciliteterna inte är tillräckliga för att följa vissa lagar gällande kvinnor i armén (de måste ha egna sovrum, egna vessor, egna duschar) och det har inte alla brigaders alla utrymmen, samt inte något fartyg i flottan.

  2. visst ere diskriminerande att int både flickor å pojkar ska gör värnplikt, men de finns endå så många flickor som int sku klar av att va i militären men då tycker ja iställe att vi sko ha nånting annat som gynnar finska staten, vafö int va i tex ett skolkök å lär sig lag mat åt många personer? eller något annat motsvarande? svar ti anonym: om kvinnor åxå sko ha allmän värnplikt sku e finnas utrymmen, de sku antagligen bli att nån brigad e bara fö flickor, så rädd som de högre militärerna är för att flickor å pojkar ska gör nånting…

    1. men det finns även många män som inte klarar av militären. bättre alternativ skulle antingen vara yrkesarmé eller att samtliga måste tjäna staten under ungefär ett års tid, och att det finns olika möjligheter att göra det på.väldigt bra svar till anonym!

  3. Till Jessi – Snacka om att upprätthålla könsrollerna måste jag säga! Kararna kryper i leran och låtsasskjuter varandra medans kvinnorna står i storkök och lagar mat.Nej, jag tycker att kvinnor skulle få samma valmöjlighet som män, antingen civil eller milin. Och att kvinnor har sämre chanser att klara militären än män är bs, milin är nog inte så hård och tuff som många tycks tro, inte vad jag har fått höra iallafall.

  4. haha okej storkök va kanske ett dåligt alternativ men endå nånting sånt, ja tänkt själv på att de blev lite kvinnor ska stå bakom spisen men jaa.. husomhelst, milin e int så hård som folk tror, de vet ja men endå all kvinnor passar inte i militären, så ere bara! de finns så mycket som int e bra för en kvinnokropp där. så ja tror tyvärr int de sku funka me att vi åxå skulle vara värnpliktiga. å då ha endå dehe halvåre vari bland de bästa som ja jort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s